Vägen framåt vid kris

Väldigt många i Sverige (och globalt) påverkas av den kris som Covid-19 har skapat. Mitt under våren, när deklarationer ska upprättas, bolagsstämmor och årsmöten hållas, semesterlistor spikas – så har många verksamheter sett sin marknad försvinna eller förändras.

Jag skulle så gärna vilja skriva ett blogginlägg som gör så att du får med dig en lättnad och trygghet. Jag skulle vilja avlasta dig när du behöver det som mest. Eftersom var och en står inför så olika problem så kommer det vara omöjligt. Istället kommer jag försöka ge några tips på hur du kan göra för att göra rätt från början utifrån tre olika faser.

Det handlar om överlevnad

När inkomsterna försvinner men kostnaderna finns kvar så gäller det att hitta vägar för att överleva.
För de som har möjlighet att ta lån eller som har sparade medel att falla tillbaka på (eller tidigare periodiseringsfonder) så kommer lättnaderna vara faktiska lättnader. Men det gäller att i förväg ta reda på vad som gäller, om du och ditt företag har rätt till de olika åtgärderna. Via verksamt.se kan du hitta en enkel översikt och samlad information.

Mitt tips: Handla inte i panik. Tänk långsiktigt, räkna på de olika alternativen och ta hjälp med att förstå vad som krävs för att få del av olika åtgärder. Du är inte ensam.

Ta strategiska beslut

Har du möjlighet att övervintra krisen och hitta andra inkomstkällor så har du nu även ett tillfälle att utvärdera såväl din verksamhet, de risker och de möjligheter som du kan skapa. Det ordnas en uppsjö av olika webbinarier och digitala nätverksträffar. Din utmaning är att fortsätta prioritera din tid och hitta det som ger dig mest tillbaka.

Mitt tips: Fortsätt hålla kontakten med dina kunder, dina leverantörer och dina investerare. Hur påverkas de av krisen? Vilka omställningar gör de? Hur påverkas du av att ditt nätverk kommer flyttas om?

Ta vara på de chanser som dyker upp

När du ser en väg framåt, våga hoppa. Det finns en mängd olika vägar framåt för den som tror på sig själv och ser en lösning på ett problem. Ta hjälp av ditt nätverk och dina kontakter, kolla av med din kommun och regions olika innovationsaktörer. Det finns i Sverige och Europa en mängd olika stöd för innovation och utveckling och även vissa möjligheter att göra avdrag för forskning och investeringar.

Mitt tips: Projektansökningar och samarbeten tar oftast lite tid och energi att få till. Om du inte har möjlighet att sätta av tiden själv så kan det vara värt att ta hjälp för att komma vidare. Bra idéer blir sällan bättre av att samla damm i en byrålåda.

Slutligen, som alltid, tveka inte att höra av dig om du behöver någon i din ringhörna!

Här hittar du mer information om vilka tjänster vi erbjuder.

Erica Markusson
erica@yourcorner.se
+46 (0) 703 730 334

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *